Pap, waarom stuur jij het Ronald McDonald Huis geen factuur?

Hij blijft nieuwsgierig. Die zoon van mij. Naar mijn drukke geram op mijn Mac deze keer. Naar mijn geapp en gebel op mijn phone. En al die meetings en interviews waarvoor ik vaak de deur uit moet. En als we even doorpraten ook naar mijn factureringsgedrag. Met het oog op de zomervakantie …

Afgelopen week lag er weer een gloednieuwe editie van Warm Nederland op de mat. Het relatiemagazine van Nefit. Boordevol duurzame, innovatieve ontwikkelingen op het gebied van verwarmen en koelen. ‘Laat eens zien?’, vraagt zoonlief? Even later bladeren we het blad door. Eerst online, dan ook nog even de print-versie. ‘En als zo’n opdracht klaar is, dan is het zeker húp factuurtje eruit en lekker cashen’, grijnst zoonlief bijdehand.

Vaste opdrachten

Het bewonersmagazine van de Amsterdamse woningcorporatie De Key en alweer een editie van het pensioenblad PME Magazine verwacht ik elk ogenblik op dezelfde mat aan te treffen. De complete redactievoering voor die drie bladen zijn mijn vaste opdrachten. Deze bladen verschijnen regelmatig en eigenlijk ben ik er het hele jaar door wel mee bezig. Da’s leuk en lekker. Het zorgt voor continuïteit. Achter de acquisitieschermen maak ik kans op nog zo’n blad. Waarover hopelijk snel iets meer. Want het blijft mooi, dat bladen maken. Zou ik niet nog antwoord geven op de vraag van mijn zoon: ‘Pap, is bladen maken niet hopeloos ouderwets?’ Er is onlangs interessant onderzoek daarover gedaan en …

Communicatie en innovatie

‘Pap, ff geen visie nu’, maant mijn zoon mij. ‘Vertel nou ’s gewoon waar je nu mee bezig bent?’ Ok, ik dwaalde af. Uuuuhhh … ik heb net de webteksten voor een Amsterdams makelaarskantoor geleverd. De website wordt nu gebouwd. Binnenkort start ik met hun volgende opdracht: de complete productie van een brochure over de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten. Verder bereid ik me voor op maar liefst drie interessante opdrachten voor Inholland. Daar wordt volop gewerkt aan de innovatie van het onderwijs. Ik schuif aan bij brainstorms, ben gevraagd diverse communicatiemiddelen te maken en denk vooral na over hoe onderwijsinstellingen en bedrijven meer en slimmer kunnen samenwerken en communiceren. Dat vind ik mooi. Want onderwijs is de basis voor de toekomst van ons land. ‘Maar pap’, werpt zoonlief tegen. ‘Je werk toch ook gewoon voor het geld?’

Storytelling

Voor Nefit heb ik nog een paar mooie projecten bezocht. Een afvalverwerkingsbedrijf, een chaletbouwer, een stadsverwarmingsinstallatie, een betonfabriek. Ik maak daar cases van die op http://www.nefit.nl gepresenteerd worden. Foto, video en tekst. Echte verhalen, bewijs uit de praktijk. Ik geloof er heilig in dat dat is wat werkelijk werkt in communicatie. Ik ben ook uitgenodigd door twee reclamebureaus. Die willen ook met mij gaan samenwerken. Concepten ontwikkelen voor klanten en hun campagnes. En vooral veel schrijven. En dan is er nog een mooi installatiebedrijf uit Rotterdam. Nieuwe opdrachtgever. Ook hen adviseer ik inmiddels over hoe zij kunnen communiceren met hun klanten. On- en offline. Informatiemap en brochures zijn in de maak, de website volgt daarna. Ook voor hen geldt: laat zien dat je in de praktijk waarmaakt wat je je klanten belooft. Sta ik ineens weer op het dak van een flat dat vol ligt met zonnepanelen. Of duik ik de installatieruimte in waar een nieuwe verwarmings- en koelingsmachine staat te draaien. Ja, joh. Je vader komt nog eens ergens. ‘En je kan flink wat facturen sturen’, hamert zoonlief door. ‘Dan kunnen we deze zomer vast wel vier in plaats van drie weken op vakantie!’ Tijd om hem iets uit te leggen, lijkt me.

Vrijwilligerswerk

Weet je dat ik niet voor elke opdracht een factuur verstuur? Stomverbaasde blik. Ik doe de laatste tijd best veel vrijwilligerswerk. Ik help Ronald McDonald Huis VUmc, de organisatie Futsal4All en de voetbalclub waar je zus speelt met de communicatie. Ik denk mee, adviseer en ik schrijf. Communicatie. Creativiteit. Gewoon mijn dagelijkse werk dus, dat waar ik goed in ben. Met het enige verschil dat ik geen factuur stuur. Het is leuk en zinnig, het voelt goed. En het gaat vanzelf. Want het zijn organisaties waarvan ik vind dat ze belangrijk zijn voor mensen.

De verbaasde blik van Veltrop junior verandert in een grijns. ‘We kunnen ook twee weken op vakantie gaan hoor.’

Bekijk de website van het Ronald McDonald Huis VUmc

Schermafbeelding 2017-08-11 om 13.50.43